Hur kan man öka sina inkomster?

Det finns flera sätt att skaffa sig en bättre ekonomi. Att minska sina utgifter är kanske det vanligaste sättet och det är också där man ska börja tycker vi. Nästa steg är öka sina inkomster och detta kan ske genom flera olika kanaler. I vissa fall är man låst till sitt lönearbete men även där finns det sätt att öka på lönen. Genom den enorma utveckligen utav internet och sociala medier finns det dessutom mängder med möjligheter att tjäna pengar. Vi kommer här gå igenom flera olika sätt att öka på sina inkomster rent pengamässigt utan att gå in på hur ens livssituation ser ut eller likande. Vi kommer dela med oss utav våra högst personliga reflektioner kring ämnet och inte bara droppa en lista över hur man kan tjäna mer pengar.

Nedan följer första delen, publicerad 20190929

1. Lönearbete – Förhandla eller byt

För många är drömmen att få större inkomster stor. De flesta av oss lönearbetar och har därmed redan säkrat en stor del av det som vi behöver i pengar. I många fall går det dock att gå upp i lön och det blir den första punkten vi går igenom här.

En “vanlig” lön ska man inte underskatta, nästan alla behöver den och den ligger till grund för de flesta svenskars ekonomi och det är också den som många av oss förlitar sig på för att betala sina räkningar. Vad många också vet om men kanske inte riktigt vågar genomföra är att det ofta kan löna sig att löneförhandla. Man bara måste våga göra detta, annars ska man inte gnälla. Det är tyvärr så i väldigt många fall, att man klagar på för låg lön men man har aldrig ens försökt löneförhandla. En löneökning kan genomföras på flera sätt; men de kanske tre vanligaste sätten som man själv styr över är antingen det som jag kallar “dold” löneökning alternativt det som jag kallar “synlig” löneökning. Det sista alternativet är såklart att byta jobb och i samband med det höja sig i lön. Läs om dessa tre alternativ på vår hemsida för det ryms inte här helt enkelt 😀 Länk finns i vår bio.

a) Det dolda sättet bygger i all sin enkelhet på att göra sig oumbärlig på sin arbetsplats och på ett smidigt och “dolt” sätt ta på sig arbetsuppgifter som man anser vara viktiga för företaget, sin löneutveckling och den personliga utvecklingen, se till att bli bra på det och var säker på att det syns utåt. Därefter kan man gå till chefen och löneförhandla och lägga tyngden på det man faktiskt gör för företaget och sälja in sig själv och det man bidrar med. Dra nytta utav det du gör på din arbetsplats och använda det som ett verktyg i förhandlingen helt enkelt.

b) Den andra varianten är att helt sonika att fråga chefen vad som krävs för att få en löneökning, sätt därefter upp en plan och genomför dessa saker och använd sedan det som ett verktyg i din löneförhandling. Se bara till att få till ett medarbetarsamtal där ni skriver ner er gemensamma plan och vad det ska mynna ut i. Detta sättet kan lägga en hel del press på en som person men det är oftast också det roligaste sättet att utvecklas på eftersom man verkligen får vara med och bidra till utvecklingen på företaget.

c) Att byta jobb kan för många vara väldigt lönsamt. Om man dessutom har ett jobb som är eftertraktat så kan man få en rejäl höjning. Detta tillsammans med erfarenhet är en stor faktor för att öka på lönen. För vissa yrken måste man dock vara beredd att flytta till annan ort vilket kan vara lättare sagt än gjort. Men man bör noga överväga de fördelar som en stor höjning i lön kan medföra i livskvalitet. Det viktiga är att man inte räds att prata lön med sin chef, det värsta som händer är att man får ett nej och det är alla dagar i veckan bättre än att inte göra något alls.

Fortsättning följer….

1

No Responses

Write a response