V.41 Veckans intervju med @INVESTERAMERA_MAMMAN

V.41 Veckans intervju med @INVESTERAMERA_MAMMAN

Denna vecka har vi lyckats få till en kanonintervju med @investeramera_mamman. Ett otroligt inspirerande konto som du absolut ska börja följa om du redan inte gör det 🙂

1.Hur kom du på tanken att starta ett instagramkonto?

Jag skapade kontot i första hand för att lära mig mer om aktier och sparande av de som förmodligen redan hade kommit en bit på resan. Och i andra hand dela med mig av min och kanske kunna inspirera andra.

2.Hur länge har du investerat på börsen och hur fick du upp intresset för det?

Jag har sparat aktivt på börsen sedan 25:e mars i år. Samtidigt som jag startade kontot. Innan dess har vi bara haft varsitt litet privat pensionsspar och barnspar i fonder. Jag har sedan en tid tillbaka börjat fundera mer på framtiden. Vi lever som de flesta andra i det berömda ekorrhjulet där vardagen går ut på det eviga pusslet med jobb, skola, aktiviteter, middagar och träning. När helgen kommer ska man ha tid att umgås med varandra. Man vill ha tid att bara få slappa och läsa en bok. Man vill ha tid för motion man inte hann med under veckan. 

Tid för hushållsarbete och trädgårdsarbete osv. Man ska också ha tid för övrig familj och vänner. Så en dag blev jag inspirerad av ett Instagraminlägg av @ellenbergstrom som tipsade om @tradingmamman och @aktiemamman. Jag började följa dem och massa konton runt omkring och blev helt såld. Jag bestämde mig där och då att jag ska börja bygga på vår framtid. Jag vill ha möjligheten att välja om jag ska jobba till 65. Jag vill ge mig möjligt att i framtiden ge mig själv mer tid och att kunna ge mer av mig själv till vårt/våra barn och barnbarn, vänner och familj.

3.Idag finns det otroligt många investeringsmöjligheter iom internet och sociala medier, hur ska man som nybörjare bäst orientera sig i denna djungeln tycker du?

Instagram är en väldigt bra plattform att faktiskt hitta likasinnade. Tror att det är viktigt att läsa mycket och försöka bilda sig en uppfattning vad som passar just en själv och vad som kan vara värt att fokusera på. Men ändå börja någonstans. Vänta inte. Börja smått. Viktigt att man känner sig trygg och har en god magkänsla.

4.Du siktar på ekonomisk frihet, har du någon tidsplan för det och hur ser din plan ut för att nå dit?

Den kanske är något diffust just nu. Men vad jag vet är att med ränta på ränta effekten med en årlig avkastning på i snitt 8% skulle vi behöva spara i snitt 7000 kr i månaden för att få ihop ca 3 miljoner på 15 år. Men jag har faktiskt inte konkret börjar räkna på vad jag behöver för att bli fri. Eller bestämt mig om eller hur jag vill jobba. Om 15 år kommer också ekonomin se annorlunda ut. Vi kommer ju ha betalat av mer på lånen, inga små barn osv.

5.Om man ska tjäna mycket pengar så krävs det inte bara att vara påläst, man måste ofta ändra på sin livsstil och sina vanor. Vad har varit den största förändringen du har gjort och vad behöver du bli bättre på?

Ja så är det. Just nu handlar det om att se över kostnader, framför allt minska konsumtion och leva mer hållbart. Utan att för den sakens skull inte leva här och nu. Spara smart för att kunna göra det man verkligen vill nu. Största förändringarna är att tänka en och två gånger innan man klickar hem en vara på nätet tex samt att börja handla mer på secondhand. Med tiden hoppas jag på att kunna minska mina transportkostnader genom att få jobb närmare hemmet.

6.Tror du att det kan vara sunt att lära sina barn om aktier och vilken ålder är i sådana fall lämplig att börja pratat med dom om detta?

Det är sunt att tidigt försöka få barn att förstå värdet av pengar och kanske få veckopeng eller månadspeng. Att det inte är oändlig tillgång och att man måste spara för att kunna köpa det man önskar sig. Som det alltid har varit. Vill man introducera barn till aktier så visst men tror lika gärna man kan ta det lite senare. De flesta 9 åringar skulle nog ha svårt att förstå vad det innebär. De behöver nog fysiska pengar i sparbössan.

7.Och till sist undrar vi om det finns några Instargramkonton som du själv tycker är extra inspirerande?

Ja dels är det såklart ovan nämnda. Sen har vi tex @froken_investera Hon är just nu inte så aktiv men hoppas hon kommer tillbaka snart. @framtidsfeministen Och så tycker jag @frihetsmaskinen @pengarpodden och @erikwennstam är mycket bra konton med lite olika inriktningar på temat ekonomi och investeringar.

Tack snälla för en fantastisk intervju!

4

No Responses

Write a response