Vår väg till en bättre ekonomi – Hårt arbete tar en långt

Vår väg till en grym privatekonomi
Nedan reflekterar vi lite kring hur vår väg till en städad ekonomi ser ut och hur vi tänker kring avbetalningar, sparande och beslutsamhet.

1. Utbildning och karriär. Jag väljer att ta med detta som den första punkten eftersom det kan vara en stor förändring i ens privatekonomi. Vi har båda gått från lågavlönade yrken till högavlönade yrken, detta tack vare att vi valt att utbilda oss på högskola och universitet. Och det funkar alldeles utmärkt att göra det trots att man är över 30, trots att man skaffar barn under studietiden (som vi gjort) och trots att man går från lön till studielån, man får helt enkelt jobba extra. Vi har gjort allt detta och då kan också alla andra göra det. Pepp eller hur?

2. Sätt upp ett mål, var konsekvent, engagera familjen, håll dig till planen. Så här har vi gjort i vår familj och det funkar, vi har med smarthet och engagemang gått från att slösa till att bli effektiva och ekonomiska. Läs på och sluta slösa pengar på skit, det finns inga ursäkter och det är dagens sanning. Kan du inte ändra ditt beteende så blir det svårt för dig att ändra på din ekonomi.

3. Läs på och lär dig grunderna, låna böcker, prata med folk, sitt och skissa på papper, vad som passar dig, men skaffa lite kött på benen om ekonomi och pengar. Den kunskapen behöver man om man ska göra resan mot en bättre ekonomi.

4. Bygg upp en buffert för oförutsedda utgifter. Här har vi kommit en bra bit på vägen, vi känner oss trygga med den summa vi har men vi fortsätter jobba upp den. Mål: 100000kr år 2020. Här kommer punkt 2 in i bilden, håll dig till planen, sluta slösa pengar och spara dom istället. Punkt!

5. Betala av alla skulder i snabb takt. Alla lån förutom studielån och bostadslån ska bort, så är det bara. Lån kostar, och det är endast bostadslån och studielån som är värda ett ha kvar med tanke på dess låga ränta. Jag förespråkar dock snabb amortering även på bolån då jag tror på kraftigt stigande bolåneräntor inom 5 år. Att betala av dyra krediter och blanco är ett måste innan du börjar investera, annars är det inte lönt. Vi betalar av i en otroligt hög takt tack vare att vi står fast vid punkt  2, stenhårt. Vår avbetalningskvot är idag 35% av våra inkomster (två mycket bra löner + sido inkomster), detta är möjligt tack vare att vi har arbetat fram en plan (budget) och håller oss till den oavsett vad som sker! Vi blir skuldfria på några månader istället för flera år.

6. Ha koll på kassaflödet, dvs ha en rejält genomarbetad budget för minst ett år framåt. Ha koll på alla utgifter och inkomster, bokför noga, följ upp och gör analyser! Låter kanske tråkigt men sanningen är den att har du genomfört punkt 2 så kommer detta troligtvis bara kännas spännande. Vi gör precis detta, varje vecka, och det är en otroligt skön känsla att ha kommit in i det så bra. Man får upp intresset på vägen och man lär sig otroligt mycket. Privatekonomi ska sätta sig i ryggmärgen och kännas som en del av vardagen för att det ska fungera på bästa sätt. Och åter igen, sluta handla skit.

7. Ha skoj när du gör allt detta och låt det inte stiga dig till huvudet.

No Responses

Write a response