Börja plugga – våga ta steget

Börja plugga – våga ta steget

Vi gjorde resan i vuxen ålder, vem som helst kan studera sig till ett bättre yrke.

Är du trött på ditt yrke, vill du ha förändring och är sugen på att kanske plugga något riktigt intressant? Var inte skraj för det! Det är otroligt givande att studera. Det är faktiskt bara du som kan göra den förändringen i ditt liv. Att plugga är något av det roligaste man kan göra.

Vi har båda två valt att göra en helomvändning i livet, vi har båda två läst upp våra gymnasiebetyg och pluggat på högskola & universitet till våra drömyrken och bytt helt karriärer. Det är såklart en ekonomisk utmaning att gå från heltidslöner till CSN men med ett extrajobb så får man ändå en dräglig tillvaro, för oss var ekonomin aldrig en ursäkt att inte plugga och med bra planering, smarta prioriteringar och rätt konsekvenstänk så klarar man det! I slutändan är det värt det, oftast kommer man höja sig mycket i lön samtidigt som man får ett bättre självförtroende.

Om man inte vet vad man ska plugga till eller om det är svårt att hitta rätt så tycker jag att man ska sätta sig ner och göra en lista över 10 drömyrken som man kan tänka sig att ha, och sedan stryker man helt sonika de yrken som inte är realistiska av olika skäl; man ska trots allt ha ett jobb efter studierna. Sen ska man noga analysera varje yrke var för sig och väga fördelar mot nackdelar. Dessutom måste man hitta ett bra ställe att studera på, har man tur finns utbildningen i ens närhet, i annat fall kan man behöva läsa på distans eller så får man kanske flytta. Vidare så är det otroligt viktigt att man har koll på sin ekonomi när man går in i studier, det är en stor omställning att få från en lön men det är inga problem om man bara har koll på läget! Man kan ta tilläggslån hos CSN om man uppfyller vissa kriterier, det tillsammans med en lön från ett extrajobb kan fylla upp stora delar av det gap som kan uppstå mellan studieinkomster och en heltidslön.

//Petter

1

No Responses

Write a response