Tips för dig som vill börja plugga – våra erfarenheter

Tips för dig som vill börja plugga – våra erfarenheter

Vi har båda två gått från ordinarie arbete till att plugga på högskola & universitet samtidigt. Det kräver en hel del förändringar och planering i både tid och ekonomi. Här delar vi med oss utav våra bästa tips för att få det hela att funka. Eftersom vi skaffat barn under studietiden så har det ställt extra höga krav på planering. Så här har vi gjort för att klara resan.

1. Var beslutsam och konsekvent. Inga tankar om att hoppa av får förekomma, att saker är svåra handlar till 100% om tid, inte om att man är korkad. Vi vet för vi har varit där.Sök fullt CSN och skaffa ett jobb där det alltid finns behov av folk som kan jobba mer än den schemalagda tiden. Då kan man lättare öka på sin inkomst efter behov under studietiden plus att du samtidigt drar in pengar till din pension. Att kunna ta extrapass har varit guld värt för oss. Gapet mellan våra heltidslöner före studierna och studieinkomsterna minskade rejält. Se också till att säkra upp dina inkomster under sommaren; vissa år sparade vi ihop pengar under året för att kunna vara lediga under sommaren, vissa år jobbade en av oss istället.

2. Gör en rejäl hushållsbudget minst ett år framåt och se till att ha ordentlig koll på vad du får från CSN och när det kommer varje månad. Läs på om alla regler så du inte får några överraskningar. Som förälder och student kan man tex ta föräldrapenning på helger utan att ta en anslutande vardag, det kan ge ett rejält tillskott i kassan och är ett bra exempel på saker man bör läsa på om innan studierna.

3. Ta aldrig för givet att någon annan kommer ha koll på dina pengar, dina högskolepoäng och din ekonomi. Precis som alltid så måste du vara noggrann med detta då ej avklarade/inrapporterade högskolepoäng kan resultera i uteblivet CSN. Om något blir tokigt så får du oftast ta tag i det själv, ingen annan gör det åt dig. Var aktiv, alert och smart.

4. Utnyttja din tid effektivt. Denna punkt är väldigt viktig annars kommer du inte lyckas. Att ligga kvar i sängen och slöa bara för att man har föreläsningar efter lunch är ingen bra idé. Ta dig till skolan samma tid varje dag precis som när man jobbar. Nyttja timmarna både före och efter schemalagda moment på veckodagarna, då ökar chansen att du slipper sitta på helgerna. Med barn så funkade detta koncept kanon för oss; efter lämning på dagis så fanns det oftast en timme eller två som man kunde sitta i skolan och plugga i lugn och ro innan föreläsningarna drog igång. Efter föreläsningarna fanns det också oftast tid att ta tillvara på innan det var dags för hämtning. Har man inte barn kan man gott sitta kvar en timme eller två innan man åker hem till alla distraktioner. Bestäm dig för när din arbetsdag ska börja samt sluta och försök håll dig till den planen.

5. Låt dig inte påverkad av studiekamrater som är energikrävande eller som inte ligger i fas med dina ambitioner. Hitta en eller max två studiekamrater som är lika engagerade som dig, som vill få saker gjorda och som inte tar sovmorgon varje dag. Dessa personer kommer vara värda mycket för att du ska nå ditt mål. Personer som hela tiden ska festa, slöa och prokastinera kommer bara suga tid och energi från dig, håll dig borta från dom!

6

No Responses

Write a response