Veckans Intervju med Magnus, grundare och förvaltare utav Proethos Fond

Denna vecka vi fick äran att intervjua Magnus som är grundare och förvaltare på Protehos fond. Proethos investerar bara i sådant de anser vara hållbara branscher, vilket vi tycker är helt suveränt.

1. Proethos investerar enbart inom hållbara områden och ni är väldigt transparanta, vi gillar verkligen filosofin. Vad gav er idéen och energin till att starta upp Proethos?

Jag har jobbat med kapitalförvaltning och Private banking i 17 år, men lämnade det för att jag var trött på att sälja saker som jag aldrig själv skulle köpa. Jag startade Proethos för att erbjuda något bättre, något som passade de flesta, som var billigare och mer hållbart, något som var så bra att jag själv skulle köpa det. 

2. Att starta och driva en fond låter nog för många både tufft och tråkigt. Hur är det egentligen att driva en fond i Sverige idag?

Att driva en fond är inte så svårt. Att däremot etablera en ny norm för hållbart sparande och att samtidigt erbjuda det för halva priset, det är lite tufft. Fonden investerar bara i företag som är en del av lösningen på klimatkrisen, och det är en utmaning. Men vi är väldigt nöjd med att vara där vi är idag. 

3. Utöver sparandet försöker vår familj också se till så att övriga pengar som används i hushållet belastar vår miljö så lite som möjligt. Vad tror du, utöver sparandet, att gemene svensk verkligen behöver bli bättre på när det kommer till miljö och klimat?

Man skall inte må dåligt för det man gjort eller beslut man tagit. Se det inte som svart eller vitt, utan se det utifrån dina förutsättningar. Så länge man har ett hållbart tänk i sina beslut så blir man sakta men säkert mer och mer ”hållbar”. 

4. Miljö och klimat är ju som sagt mer eller mindre på allas agenda numera. Inom vilken klimatinriktad bransch tror du vi kommer få se snabbast utveckling de närmsta 10 åren?

Inom solenergi. Utvecklingen är inte linjär utan exponentiell vilket innebär billigare och billigare solceller, bättre och bättre effektivitet och en större och större andel av energiproduktionen från solen. Energi kommer att vara gratis inom en inte allt för avlägsen framtid! 

5. Samverkan mellan ekonomi och miljö är komplicerad och nästkommande generationer behöver ha ett helt annat förhållningssätt till det än tidigare generationer. Hur tror du vi vuxna kan lära våra barn & ungdomar om vår samverkan mellan ekonomi och miljö utan att det blir för komplicerat och tråkigt?

Många av de företag vi omger oss med nu, kommer att få det väldigt svårt att anpassa sina affärersmodeller till en hållbar värld. Det innebär en stor möjlighet för nya mer hållbara, mer digitala lösningar att växa fram. Så en uppmaning till våra unga, hitta en nisch som ni tycker är rolig och brinner för, starta småskaligt. Ta hjälp av de många inkubatorer som finns i Sverige, tex. Ideon Innovation i Lund. Bygg långsiktigt, bygg hållbart och ha kul!

6. Till sist vill vi tacka för att ni inspirerar och ger oss möjligheten att på ett enkelt sätt investera våra pengar i hållbara alternativ. Har du själv någon förebild som inspirerar dig i ditt dagliga arbete?

Elon Musk och Jonas Birgersson är två personer som inspirerat mig. De har båda haft en disruptiv effekt på sina respektive marknader. Båda har genom sitt agerande påskyndat förändring och gett oss alla bättre och billigare lösningar.  

Tack snälla Magnus för att vi fick intervjua dig 🙂

2

No Responses

Write a response