Komma igång med sparande

Hur skapar man ett smart sparande?

Denna månaden har vi tittat närmre på hur man sparar på ett sätt som är både smart, effektivt och roligt, men utan att vara betungande.

Det viktiga är att förstå behoven
Att sätta igång med ett sparande är ett av de allra viktigaste besluten du kan ta gällande din privatekonomi. Men det finns en uppsjö av tips och råd kring hur man ska lägga upp sitt sparande. Vilken summa ska man starta med? Vad ska man tänka på kring var man har sitt sparande? Hur länge ska man spara?

Att sätta upp ett mål
Det första man måste göra är att bestämma sig för va man ska spara till och vad man har för mål. Ska man spara till en krisbuffert? Till barnen? Eller sk a man skapa ett långsiktigt sparande såsom pensionssparande? Du måste ha klart för dig vad ditt sparande ska leda till. Först efter att du tagit ett beslut om det så kan du börja fundera på vilken summa du vill avsätta till en början.

Sätt bara undan det du kan avvara
Det viktiga är här att du börjar med en liten summa som du verkligen känner att du kan undvara varje månad och som inte kommer märkas i din dagliga ekonomi. Om du bara kan avsätta 100:- så ska du göra det, 100:- är bättre än noll kronor. Om du inte är säker på hur mycket kan undvara så börja med en låg summa och öka successivt ditt sparande för att du ska vänja dig. En bra nivå att sikta på med sitt sparande är som minst ca 10% av hushållets inkomster, jag vet att detta kan vara svårt att uppnå till en början men det kan vara en god idé att har det som mål. 

Var konsekvent med sparandet
En annan mycket viktig detalj att tänka på är att man måste vara konsekvent med sitt sparande. Man ska inte behöva nalla utav pengarna i vardagen och man ska inte behöva minska på summan man sparar varje månad. Att vara beslutsam och hård här är nyckeln till ett framgångsrikt sparande.

Engagera hela familjen i dina planer
Om du har en familj så kan det vara en bra idé att engagera alla familjemedlemmar i dina planer och ditt upplägg, du kommer behöva deras input och förståelse för att ditt sparande ska funka optimalt. Tillsammans är det mycket lättare att nå sparmålet.

Se till att läsa på om olika sparformer
Att kunskap är makt vet vi alla sedan länge, och det är ett otroligt kraftfullt verktyg. Läs på om olika sparformer, låna en bok på biblioteket och surfa runt på nätet för att skapa dig en komplett bild över vad som funkar bäst för dig. Och se till att detta blir en del av din vardag samtidigt som du har roligt i ditt sparande. Gör det hela till en kul utmaning och tävla mot dig själv och dina ovanor.

Läs mer på vår hemsida www.attsparatillsammans.se  och vårt Instagramkonto.

Kom ihåg att detta bara är vår egen syn på hur ett sparande bör fungera och ingen rådgivning, bara våra tankar helt enkelt.