V. 37 Veckans Insta-Intervju med Eva & Hanna bakom ekologeek.se

Denna veckan intervjuar vi Eva & Hanna som står bakom Instagram-kontot @ekologeek.se De inspirerar oss verkligen till att leva ett mer miljövänligt liv med alla deras fantastiska inlägg om bland annat återbruk.

Om du inte redan följer dom spå Instagram så är det hög tid att du börjar 😀

Evo & Hanna inspirerar till mycket saker som rör miljö och återbruk och vi uppskattar dras konto väldigt mycket.

1.Hur kom ni på tanken att starta ett konto här på Instagram?

Vi har båda en bakgrund inom miljö- och naturvetenskap och arbetar även inom det området. Vi tycker att hållbarhet och återbruk är viktigt och roligt och tycker det är jättekul att kunna dela med oss av återbrukstips och miljöhacks för en mer hållbar vardag! 

2.Ni inspirerar till hållbarhet och återbruk på ert konto. Vad tycker ni är viktigast för att få gemene svensk att bli bättre på detta?

Att få människor att förstå att det kan vara enkelt och till och med kul att leva mer hållbart. Och att återbruka är ju som att pyssla till stor del, måla om, sy och laga, göra nytt av något gammalt. Alla gillar väl att pyssla?  

3.Vilka enkla tips vill du ge till en nybörjare som vill börja bidra till ett mer hållbart samhälle redan idag?

Om vi ska lägga fokus på lite lätta och enkla tips då… Använd din konsumentmakt och handla mest svenskt (Sverige har bra lagstiftning och kontroller jämfört med de flesta andra länder). Ät mer vegetariskt! Semestra i Sverige eller våra Nordiska grannländer istället för att ta flyget till Thailand. Vi missar ofta att upptäcka vår närmiljö! Det blir mindre stressigt och billigare att semestra närmare. Och handla second hand, det är kul!  

4.Utöver plast finns det många andra material & kemikalier  som är skadliga för vår miljö, vad tycker ni mer borde förbjudas eller begränsas starkt redan idag?

Vissa kemikalier som används i textilier, tex perfluorerade ämnen på vissa vattenavstötande plagg, bromerade flamskyddsmedel på soffor eller barnvagnar (detta har redan begränsats till viss del) och vissa strykfria plagg har behandlats med formaldehyd. Dess funktioner är inte nödvändig och ämnena som kan vara hälsofarliga på olika sätt bör kunna förbjudas i de flesta textilier. Massa info om detta finns hos Naturskyddsföreningen om en vill läsa mer. Fler material skulle kunna vara inkluderade i något slags pantsystem så att de inte slängs bort utan kan återvinnas! 

5.Finns det något utöver miljö och hållbarhet som ni brinner extra mycket för?

Inte brinner för på samma sätt skulle jag säga, men andra intressen vi har är odling och att vara kreativa på olika sätt.

6.Hur tycker ni man bäst lär sina barn om hållbarhet och miljötänk?

Plocka skräp tillsammans, sortera återvinning (Hannas 1,5-åring vet redan att det finns olika sopbehållare för olika saker), gå i skogen, inte köpa allt nytt, gå på loppisar tillsammans, ta in hållbarhetsfrågan i vardagen så att det blir naturligt för dem.

7. Vilken roll har Instagram spelat för er och den livsstil ni lever och finns det något konto ni känner är extra inspirerande?

Ärligt talat så är det först när vi startade vår eget konto som vi också hittade en drös andra hållbarhetsinfluencers. Men några som blivit favoriter är @hållbarprofil / @hållbarprofilpodcast som har en intervjuvpod med hållbarhetstema, till skillnad mot andra hållbarhetspoddar är den väldigt lättlyssnad. @Ebbasgröna, otroligt vackert konto med massa tips på vegetarisk mat.

Tack snälla Hanna & Eva för ert inspirerande konto och för att ni tog er tiden att genomföra denna intervjun.