V. 38 Insta-intervju med Theo bakom Instagramkontot @enmanniskasresa

Denna veckan intervjuar vi fantastiskt inspirerande Theo som är personen bakom instagramkontot @enmanniskasresa. Tack snälla för att vi fick intervjua dig.

1.Hur kom du på tanken att starta ett konto här på Instagram?

Det var och är fortsatt en idé om att sammanställa alla de saker jag lär mig och saker jag lärt mig som jag känner att jag hade behövt höra då när jag själv mådde som sämst, samt saker som jag behöver lära mig för att kunna fortsätta utvecklas till att bli mitt bästa möjliga jag.

2.Ditt konto är sjukt inspirerande, men var hittar du själv inspiration i vardagen förutom sociala medier?

Tack så jättemycket! Jag finner stor del att min inspiration i böcker jag läser, samt av daglig tid av reflektering med mig själv. Det kanske kan låta väldigt pretentiöst, men jag tänker mycket på saker jag läst och lärt mig, samt saker jag upplevt och försöker kombinera de tillsammans i en sorts symbios som inspirerar mig i hur man kan möta utmaningar på ett bättre sätt, som jag sedan försöker berätta vidare och förhoppningsvis kan dessa tankar och slutsatser hjälpa andra.

3.Vilka 3 grundtips skulle vill du ge till folk som vill bli bättre medmänniskor?

Första är att försöka acceptera sina egna förutsättningar. Livet är tyvärr inte rättvist och kommer aldrig vara det när vi konstant jämför oss med andra. Andra är att komma till insikt att saker och ting tar tid. Att släppa förväntningen på tiden som det tar att bli bättre släpper stressvariabeln om vem som blir bäst först, och istället blir det lättare att fokusera på sin egen utveckling utifrån sig själv. Tredje skulle jag vilja säga är att fortsätta att söka ny kunskap, vi kommer aldrig att vara fullärda; Sokrates sägs att ha sagt ”Den enda sanna visdomen är att veta att du inte vet någonting”.  Vilket jag brukar tolka som att du alltid kan lära dig mer!

4.Vad är din första tanke när du möter en människa som mår dåligt?

Första jag försöker göra är att möta personen, vilket är att försöka lyssna in vad som får personen att må dåligt. Sedan kommer vägskälet om att ta beslut i att antingen försöka hjälpa personen framåt, eller endast ge personen tröst. Människor vill ofta endast ha ena eller andra. Det är svårt att veta vilken som är det rätta att göra för personen, men genom erfarenhet så kan man öva upp den uppfattningsförmågan. Oavsett vilket val en väljer, så är det främsta vi kan göra att oavsett försöka vara där för personen.

5.Vad får dig att gå upp på morgonen?

Att fortsätta min resa i att bli mitt bästa jag och på så vis förhoppningsvis inspirera andra till att du inte behöver vara känd eller ”framgångsrik” för att göra rätt för dig själv. Vi kan utvecklas som människor ändå.

6.Vad tycker du att folk i Sverige generellt behöver bli bättre på i deras relationer till andra människor?

Att bli bättre på att acceptera att andra människor inte alltid kan leva upp till dina förväntningar. Du kan inspirera människor, men du kan inte förändra människor, det är något de själva behöver göra.

7.Vilken roll har Instagram spelat för dig och din livsstil och finns det något konto du känner är extra inspirerande?

 Jag ser denna Instagram som en daglig påminnelse för mig själv och förhoppningsvis för andra att försöka göra val i våra liv som främjar vårt eget välmående framför att försöka tillfredsställa andras förväntningar. Konton som jag gillar är så många men något jag kan rekommendera för alla att spana in är ”Maps of Meaning”-föreläsningarna av Jordan Peterson på YouTube. Dessa lärde jag mig enormt mycket utav och de hjälpte mig att ta mig upp ur mitt mörker som jag var i!

Åter ett stort tack till Theo 😀