Varför bör man ha en buffert?

Man hör från många olika håll att man bör ha en buffert? Men vad är en buffert och vad kan man behöva en sådan till?

Alla kan drabbas av större händelser som kan påverka hela familjens ekonomi drastiskt. Det finns fler faktorer som påverkar hur ens privatekonomi mår. Vid tex sjukdom är man i Sverige försäkrad via försäkringskassan, men det är ingen garanti för att man får pengar från dom. I vissa fall kan man få avslag på sin ansökan och då står man helt plötsligt utan inkomst. I anda fall kan ett beslut dröja vilket kan förskjuta inkomsten en eller ett par månader. Har man då laddat upp med reservpengar så kan det bli oerhört jobbit under denna perioden. En annan händelse kan vara att en i familjen förlorar jobbet (och i värsta fall två), då måste man också vara förbered med en summa pengar som kan hjälpa en medan man söker nytt jobb. I vår familj strävar vi efter att ha 3-6 månadslöner undansatt så att vi snabbt kan få tillgång till pengarna vid en kris.

Det är inte bara vid sjukdom och arbetslöshet som man kan behöva extra pengar på konto, om något går sönder som tex kylskåp, bil och värmepanna så behöver man snabbt kunna köpa nytt eller laga. En bil som går sönder och som man behöver varje dag måste man snabbt kunna få lagad.

Det enda sättet att få ihop en buffert är att börja idag, du bör spara ihop till denna innan du ens börjar att fundera på att investera på börsen. Har du dock dyra krediter och blancolån så tycker jag definitivt att du ska se till att betala av på dom så snabbt som möjligt men detta måste du göra samtidigt som du sparar till din buffert. En bra fingervisning är att använda 50% av de pengar man har över varje månad till att betala lånen, de anda 50% ska du avsätta i en buffert som du snabbt kan komma åt.

Givetvis vill man ha sitt sparande på ett konto där man får så bra ränta som möjligt, dessvärre har de allra flesta bankkonton idag 0% i ränta vilket gör att man faktiskt förlorar pengar om man har dom där. Detta beror på inflationen som idag är ca 2%, detta innebär att dina pengar minskar i värde med 2% per år. Så hur gör man då för att undvika detta?

Det bästa är att söka efter alternativ till de vanliga storbankerna, många mindre banker erbjuder allt från 0,5% upp till ett par procent beroende på om man är beredd att låsa pengarna eller ej. Men eftersom man vill ha en buffert med snabb likviditet så gäller det att fokusera på de alternativ där du snabbt kan få tillgång till pengarna. Vi använder oss utav en mix av en så kallad räntetrippel och sparkonto hos en nischad bank. Det absolut bästa alternativet är att börja spara via Avanza bank, där kan man spara helt gratis och de har fina avtal med andra banker så att man kan spara pengar till högre räntor gentemot de vanliga storbankerna. Besök Avanza Bank idag för att starta ett sparande helt gratis, det tar endast ett par minuter att komma igång och använder du vår affiliatelänk så hjälper du oss att fortsättas driva vår hemsida.