Aktie- och fondanalys

Varje vecka kommer vi här skriva om en aktie eller fond som vi valt att investera i och varför vi gjort det samt dess utveckling. Vi diskuterar för- och nackdelar med investeringen och hur vi ser på framtiden kring den. Detta är på inget sätt några råd eller uppmaningar till att investera utan det är endast våra högst personliga reflektioner. Tänk på att investeringar i fonder och aktier innebär en risk och att man kan förlora pengarna, det finns inga garantier för avkastning.


Eolus vind – Ett energibolag i tiden

Eolus har på senaste tiden seglat upp som ett poppis alternativ hos bla Avanza, där man hittar 12203 ägare utav denna aktien i skrivandes stund (2019-10-11). Eolus vind har specialiserat sig på att leverera kompletta lösningar inom vindkraftverk som är en stadigt växande marknad.

Företaget har funnits länge på vindkraftsmarknaden (sedan 1990) och de har en gedigen erfarenhet från branschen vilket ger en trygghet som vi gillar. Det går på deras hemsida att läsa följande:

“Eolus Vind har tre verksamhetsinriktningar:
– projektering av vindkraftsanläggningar
– elproduktion
– drift- och förvaltningstjänster till ägare av vindkraftsanläggningar.”

Eolus inriktar sig alltså på nyckelfärdiga lösningar och har numera en hel del etablerade vindkraftverk och det finns många till i deras projekteringsportfölj. Vi äger en del aktier i Eolus som en långsiktig investering då vi tror på företaget som helhet och om världen ska klara att ställa om till förnybart så är det företag som Eolus som kommer ligga i framkant.

 


Proethos – Ett hållbart alternativ för fondsparande

Proethos har på senaste tiden seglat upp som en favorit i vårt sparande. Proethos är en svensk värdepappersfond som satsar hårt på satsningar i hållbara värdepapper och som haft en fin utveckling sedan dess start 2018. Det som gör Proethos intressant är att de profilerar och bygger hela sitt varumärke på just hållbarhet för vår planet, investeringarna sker långsiktigt i företag inom ett antal olika områden som alla har en avgörande roll på miljö och klimat, helt i linje med vår filosofi här på Att Spara Tillsammans. Proethos är en så kallad global blandfond som investerar 80% i globala aktier och 20% i räntebärande tillgångar.

Vi tror på Proethos och dess satsningar, detta är något som bara kommer växa eftersom stora satsningar måste till vår att rädda vårt klimat och vår miljö. Vi kommer fortsätta att investera en del av vårt sparande i Proethos.

Några företag i portföljen som vi finner extra intressanta är bla Beyond meat som tillverkar köttsubstitut, Climeon som satsar på geotermisk energi, Nobina som verkar inom kollektivtrafiksektorn och SaltX Technology som utvecklar en häftig teknik för att lagra energi i salt.

Här kan du se vad Proethos aktieinnehav består av och här kan du själv starta ett sparande hos Avanza som handlar med Proethos, helt gratis.


 

Castellum – Ett fastighetsbolag för långsiktiga investeringar

Vi har en del aktier i Castellum som är ett modernt fastighetsbolag som verkar i stora delar av Sverige, Danmark och Finland. Castellum expanderar ständigt och har haft en relativt stabil ökning de senaste åren. Det intressanta med Castellum är inte bara att de tänker långsiktigt, utan de tänker även mycket på hållbarhet. Både långsiktighet och hållbarhet är två nyckelord för oss när vi investerar. Senaste tiden har dock Castellum och övrig fastighetsbransch gjort en rejäl dipp efter Paretos omdiskuterade analys utav fastighetssektorn. Detta är en aktie som ligger i vår portfölj med minst 10 års tidsperspektiv. Eftersom fastighetsmarknaden är en räntekänslig marknad så kommer Castellum påverkas utav ränteläget i Sverige, det är något som man måste ha i åtanke när man investerar i denna bransch, men vi anser att fördelarna med hållbarhet och långsiktighet helt klart överväger nackdelarna med volaliteten då räntorna är i gungning. Castellum är ett starkt bolag med stabilt kapital och låg belåning. Läs mer om Castellum här.

Vill du komma igång med sparande och investeringar så kan vi rekommendera Avanza som vi själva avhänder oss utav. Klicka dig till deras sida genom vår samarbetslänk här och skapa ett konto helt gratis idag.

Figur 1: Utveckling för Castellum de senaste 3 åren.

Figur 2: Utveckling för Castellum de senaste 3 månaderna.